Cele mai ciudate 12 obiecte din univers

Universul ciudat.

Sursa imaginii: slashgear.com

Nu se pune la îndoială faptul că universul este ciudat. Privim afară și vedem tot felul de floră și faună ciudate, care se reproduc pe sine, târându-se pe o minge albastră de rocă semitopită acoperită de o coajă subțire și dură și acoperită de o peliculă subțire de gaze. Cu toate acestea, propria noastră planetă reprezintă o mică parte din fenomenele ciudate care pot fi găsite pândind în cosmos, iar în fiecare zi astronomii oferă noi surprize. În această galerie, aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai ciudate obiecte din spațiu.

Semnale radio misterioase.

Sursa imaginii: NRAO Outreach/T. Jarrett (IPAC/Caltech); B. Saxton, NRAO/AUI/NSF)

Din 2007, cercetătorii au primit semnale radio ultraputernice, ultraluminoase, care durează doar câteva milisecunde. Aceste flash-uri enigmatice au fost numite rafale radio rapide (FRB) și par să vină de la miliarde de ani lumină distanță (nu sunt extratereștri, nu sunt niciodată extratereștri). Recent, oamenii de știință au reușit să surprindă un FRB care se repetă, care a fulgerat de șase ori la rând, al doilea astfel de semnal văzut vreodată și unul care i-ar putea ajuta să dezlege acest mister.

 

Nuclear Past

Sursa imaginii: NASA/JPL-Caltech)

Cea mai puternică substanță din univers se formează din resturile unei stele moarte. Conform simulărilor, protonii și neutronii din coaja zbârcită a unei stele pot fi supuși unei presiuni gravitaționale nebunești, care îi stoarce în încurcături de material asemănătoare linguinii care s-ar rupe – dar numai dacă le-ai aplica de 10 miliarde de ori forța necesară pentru a sparge oțelul.

 

Haumea Are Inele.

Sursa imaginii: IAA-CSIC/UHU

Planeta pitică Haumea, care orbitează în Centura Kuiper dincolo de Neptun, este deja neobișnuită. Are o formă ciudată alungită, două luni și o zi care durează doar 4 ore, ceea ce îl face obiectul mare cu cel mai rapid rotire din sistemul solar. Dar în 2017, Haumea a devenit și mai ciudată când astronomii l-au văzut trecând prin fața unei stele și au observat inele extrem de subțiri care orbitează în jurul ei, probabil rezultatul unei coliziuni în trecutul îndepărtat.

 

O lună cu o lună.

sursa imaginii: NASA/JPL/Space Science Institute

Ce este mai bun decât o lună? O lună care orbitează în jurul unei luni, pe care internetul a numit-o lună de lună. Cunoscute și sub denumirea de subluni, moonitos, bunmoons, moonettes și moooons, lunile sunt încă doar teoretice, dar calculele recente sugerează că nu este nimic imposibil în ceea ce privește formarea lor. Poate că astronomii vor descoperi într-o zi unul.

 

Galaxie fără materie întunecată?

Sursa imaginii: NASA, ESA, and P. van Dokkum (Yale University)

Materia întunecată – substanța necunoscută care cuprinde 85% din toată materia din univers – este ciudată. Dar cercetătorii sunt cel puțin siguri de un lucru: materia întunecată este peste tot. Așa că membrii echipei se scărpinau peste o galaxie ciudată pe care au văzut-o în martie 2018, care părea să nu conțină aproape deloc materie întunecată. Lucrările ulterioare au sugerat că ciudățenia cerească conținea de fapt materie întunecată, deși descoperirea a dat credință în mod paradoxal unei teorii alternative care presupune că materia întunecată nu există deloc. Adunați-vă, astronomi!

 

Cea mai neobișnuită stea.

Sursa imaginii: NASA/JPL-Caltech

Când astronomul Tabetha Boyajian de la Universitatea de Stat din Louisiana și colegii ei au văzut pentru prima dată steaua cunoscută sub numele de KIC 846285, au rămas uluiți. Poreclit steaua lui Tabby, obiectul avea luminozitate la intervale neregulate și pentru perioade ciudate de timp, uneori cu până la 22 la sută. Au fost invocate diferite teorii, inclusiv posibilitatea unei megastructuri extraterestre, dar în prezent, majoritatea cercetătorilor cred că steaua este înconjurată de un inel anormal de praf care cauzează întunecarea.

 

Hyperion extrem de electric.

Sursa imaginii: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Titlul de cea mai ciudată lună din sistemul solar s-ar putea atribui multor obiecte cerești — Io, prea vulcanic al lui Jupiter, Tritonul care aruncă gheizere al lui Neptun. Dar unul dintre cele mai ciudate aspect este Hyperion-ul lui Saturn, o rocă neregulată asemănătoare pietrei ponce, marcată cu numeroase cratere. Nava spațială Cassini de la NASA, care a vizitat sistemul Saturn între 2004 și 2017, a constatat, de asemenea, că Hyperion a fost încărcat cu un „fascicul de particule” de electricitate statică care curge în spațiu.

 

Un neutrin călăuzitor.

Sursa imaginii: DESY, Science Communication Lab

Singurul neutrin, de înaltă energie, care a lovit Pământul pe 22 septembrie 2017, nu a fost, în sine, atât de extraordinar. Fizicienii de la Observatorul de neutrini IceCube din Antarctica văd neutrini cu niveluri similare de energie cel puțin o dată pe lună. Dar acesta a fost special pentru că a fost primul care a sosit cu suficiente informații despre originea sa pentru ca astronomii să îndrepte telescoapele în direcția din care venea. Ei și-au dat seama că fusese aruncat pe Pământ cu 4 miliarde de ani în urmă de un blazar care arde, o gaură neagră supermasivă în centrul unei galaxii care consumase materialul înconjurător.

 

Galaxia fosilă vie.

Sursa imaginii: A. Romanowsky/UCO/D. Martinez-Delgado/ARI

DGSAT I is an ultradiffuse galaxy (UDG), meaning it is as big as a galaxy like the Milky Way but its stars are spread out so thinly that it is nearly invisible. But when scientists saw the ghostly DGSAT 1 in 2016, they noticed that it was sitting all alone, quite unlike other UDGs, which are typically found in clusters. Its characteristics suggest that the faint object formed during a very different era in the universe, back just 1 billion or so years after the Big Bang, making DGSAT 1 a living fossil.

 

Imagine dublu Quasar.

Sursa imaginii: ESA/N. Tr’Ehnl (Pennsylvania State University)/NASA

Stelele neutronice sunt obiecte extrem de dense formate după moartea unei stele obișnuite. În mod normal, ei emit unde radio sau radiații de energie mai mare, cum ar fi razele X, dar în septembrie 2018, astronomii au descoperit un flux lung de lumină infraroșie provenind de la o stea neutronică aflată la 800 de ani lumină distanță de Pământ – ceva neobservat până acum. Cercetătorii au propus că un disc de praf care înconjoară steaua neutronică ar putea genera semnalul, dar explicația finală nu a fost încă găsită.

 

Rogue Planet cu Aurore.

Sursa imaginii: Chuck Carter; NRAO/AUI/NSF/Caltech

Prin galaxie plutesc planete necinstite, care au fost aruncate departe de steaua lor mamă de forțele gravitaționale. O particularitate specială din această clasă este cunoscută sub numele de SIMP J01365663+0933473, un obiect de dimensiunea planetei aflat la 200 de ani lumină distanță, al cărui câmp magnetic este de peste 200 de ori mai puternic decât cel al lui Jupiter. Acesta este suficient de puternic pentru a genera aurore intermitente în atmosfera sa, care pot fi văzute cu radiotelescoape.

Articol preluat.

Autorul: Adam Mann; Colaborator de științe.

Visited 13 times, 1 visit(s) today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *